Bun venit / Welcome

Raport special: WASDE, iulie 2022

13.07.2022

Raportul de piață special de astăzi este dedicat WASDE (World Agricultural Supply and Demand Estimates), raport de piață al Departamentului de Agricultură al Statelor Unite ale Americii.
Raportul special WASDE generat de AGRI Column este doar interpretarea cifrelor raportate de USDA, respectând întocmai datele, fără a interveni asupra lor. opiniile noastre  se regăsesc în raportul săptămânal de piață publicat mai devreme.
Mai jos, puteți regăsi informații despre producția, consumul și stocurile la nivel mondial pentru următoarele culturi:

PRODUCȚIE

WASDE a generat o proiecție în scădere la nivel global cu 1,79 mil. tone, de la 773,43 mil. tone la un nivel de 771,64 mil. tone. Scăderea proiecției de producție la nivel global se distribuie între Uniunea Europeană (Spania, Italia și Germania), Ucraina și Argentina. După cum bine știm din rapoartele precedente, Argentina nu va însămânța numărul de hectare alocate grâului, din cauza deficitului de apă. Astfel, proiecția în Uniunea Europeană scade cu 2 mil. tone, până la nivelul de 134,1 mil. tone, Ucraina este scăzută cu 2 mil. tone, până la 19,5 mil. tone, iar Argentina pierde în acest moment un potențial de 100.000 hectare care nu vor fi însămânțate. Creșterea se distribuie între SUA, Canada și parțial Rusia. Canada primește un upgrade de recoltă de 1 mil. tone, până la nivelul de 34 mil. tone. SUA, de asemenea, primește circa 1 mil. tone, iar Rusia doar 0,5 mil. tone.

CONSUM

WASDE a generat o proiecție de consum de 784,22 mil. tone, în scădere cu 1,77 mil. tone. Estimările iau în calcul un consum mai redus în Ucraina și Uniunea Europeană, din cauza scăderii consumului furajer și rezidual.

Comerțul la nivel global a crescut cu 0,9 mil. tone, până la nivelul de 205,5 mil. tone. Beneficiarii direcți ai acestei creșteri în exporturi sunt originile SUA și Canada, care sunt însă compensate de exporturile care se reduc din zona Uniunii Europene și a Argentinei.

STOCURI

WASDE generează un nivel de stocuri în creștere față de luna precedentă. De la un nivel de 266,85 mil. tone, stocurile cresc cu 0,67 mil. tone, până la nivelul de 267,52 mil. tone. Stocurile cresc cu acest nivel, minor am putea spune, datorită reducerii consumului agregat în diferite origini. Însă chiar și cu acest nivel mai ridicat al stocurilor la nivel global, cifrele indică cel mai scăzut nivel din 2016-2017 până astăzi.

WASDE IULIE 2022
PRODUCȚIE – CONSUM – STOCURI
-1,79 | -1,77 | +0,67
PRODUCȚIE

WASDE generează pentru luna iunie o creștere a producției de porumb la nivel global. Însă această creștere este total nesemnificativă, am putea spune. Cifra de 90.000 de tone este una care nu influențează cu absolut nimic valorile de luna trecută, când am avut o valoare exprimată în cifre a producției la nivel global de 1.185,81, iar în această lună avem 1.185,9 mil. tone. Însă în materie de creșteri și scăderi, avem diferențe la nivel global. Astfel, producția SUA de porumb este ridicată cu 1,1 mil. tone, conform raportului NASS din 30 iunie 2022, care a alocat o suprafață mai mare culturii de porumb față de intențiile exprimate la 1 martie 2022. De asemenea, Paraguay crește producția de porumb și marginal Kenya. În același timp, Rusia a pierdut 1 mil. tone prin reducerea suprafeței alocate culturii de porumb, iar Uniunea Europeană circa 200.000 tone.

CONSUM

WASDE ne indică o scădere a consumului la nivel global cu 1,08 mil. tone. Plecând de la 1.186,28 mil. tone luna trecută, avem acum un nivel de consum prognozat la 1.185,2 mil. tone. Această scădere este generată de un nivel mai scăzut al utilizării furajere și industriale la nivel global, fără a avea zone în care această scădere să fie pronunțată. Exporturile sunt echilibrate. Rusia scade în prognoza de export cu 0,5 mil. tone, în timp ce prognoza de export crește în Paraguay.

STOCURI

WASDE generează un nivel de stocuri în creștere. Cifra de 2,45 mil. tone adăugată în dreptul stocurilor plecând de la un nivel de 310,45 mil tone luna precedentă și ajungând la 312,9 mil. tone este un factor determinant în deprecierea prețului porumbului. Subsumarea unui consum mai scăzut cu producții în creștere alocate SUA și Paraguayului conduce către acest rezultat în creștere la nivelul stocurilor.

WASDE IULIE 2022
PRODUCȚIE – CONSUM – STOCURI
+0,09 | -1,08 | +2,45
PRODUCȚIE

WASDE generează o producție de soia în scădere cu 3,97 mil. tone. Această scădere este generată de SUA care, prin raportul NASS, au indicat o suprafață în scădere alocată culturii de soia, păstrând în același timp productivitatea la hectar. Canada contribuie și ea la această scădere a prognozei de producție. Astfel, SUA scade în proiecția de volum cu 3,7 mil. tone, iar Canada cu 0,3 mil. tone.

CONSUM

WASDE indică o prognoză de consum oarecum stabilă, judecând cifrele. Astfel, observăm o scădere de la 377,86 mil. tone, până la 377,7 mil. tone. Avem deci o scădere de doar 160.000 tone la nivel global provenită din reducerea procesării din SUA, pe fondul reducerii cererii pentru export. Acest efect al reducerii exportului se aplică deopotrivă tuturor originilor, nord și sud americane, pe fondul unei cererii mai scăzute din China.

STOCURI

WASDE indică un nivel de stocuri scăzut față de luna trecută când am avut 100,46 mil. tone. Stocurile globale de soia boabe au scăzut până la nivelul de 99,6 mil. tone, având astfel de la lună la lună, un minus de 0,86 mil. tone. O producție în scădere compensată parțial cu reducerea exportului (deci un plus în stocuri) generează însă această scădere la nivelul lunii iulie 2022.

WASDE IULIE 2022
PRODUCȚIE – CONSUM – STOCURI
-3,97 | -0,16 | -0,86

© Drepturile de autor asupra întregului conținut, inclusiv imaginile și bazele de date, aparțin Casei de Trading a Fermierilor. Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate este permisă pentru uz strict personal; utilizarea în alte scopuri sau în scopuri comerciale este strict interzisă.