Bun venit / Welcome

Raport special: WASDE, octombrie 2022

13.10.2022

Raportul de piață special de astăzi este dedicat WASDE (World Agricultural Supply and Demand Estimates), raport de piață al Departamentului de Agricultură al Statelor Unite ale Americii.
Raportul special WASDE generat de AGRI Column este doar interpretarea cifrelor raportate de USDA, respectând întocmai datele, fără a interveni asupra lor. opiniile noastre se regăsesc în raportul săptămânal de piață.
Mai jos, puteți regăsi informații despre producția, consumul și stocurile la nivel mondial pentru următoarele culturi:

PRODUCȚIE

WASDE a generat o proiecție în scădere a producției de grâu la nivel global de la nivelul de 783,92 mil. tone din raportul precedent până la valoarea de 781,7 mil. tone. Avem, așadar, o scădere globală cu 2,22 mil. tone a producției de grâu. Scăderile le regăsim acontate de către SUA și Argentina, comensate parțial de o creștere a producției în Uniunea Europeană, care este revizuită pozitiv cu 2,7 mil. tone, atribuite Germaniei și Poloniei.

CONSUM

WASDE a generat o proiecție de scădere a consumului la nivel global cu 0,85 mil. tone până la nivelul de 790,17 mil. tone, din cauza scăderii consumului de alimente, semințe și produse industriale, care a fost mai mare decât creșterea consumului de furaje și a utilizării reziduale.

Comerțul mondial a scăzut cu 0,6 milioane de tone, ajungând la 208,3 milioane de tone, din cauza exporturilor reduse ale Statelor Unite și Argentinei. Exporturile mai mari ale UE nu au reușit să compenseze reducerea exportului din cele două țări menționate mai sus.

STOCURI

WASDE generează un nivel de stocuri în scădere cu 1 mil. tone față de luna trecută. Astfel, nivelul stocurilor la nivel global ajunge la cifra de 267,54 mil. tone. Acest aspect se datorează SUA, care au scăzut nivelul de producție.

WASDE OCTOMBRIE 2022
PRODUCȚIE – CONSUM – STOCURI
-2,22 | -0,85 | -1,02
PRODUCȚIE

WASDE generează o producție în scădere la nivel global cu 3,84 mil. tone, plecând de la un nivel de 1.172,58 mil. tone în luna septembrie la cifra de 1.168,74 mil. tone în urma raportului actual.

Una peste alta, avem o producție globală de 1.172,58 mil. tone, în scădere cu 7,03 mil. tone față de luna trecută, când înregistram 1.179,61 mil. tone. Principalele zone vizate de scăderi sunt Franța, România, Ungaria și Bulgaria din zona Uniunii Europene, precum și o scădere marginală în SUA, în urma reevaluării productivității la hectar. India compensează parțial aceste scăderi printr-o producție mai ridicată (Rabi și Kharif).

CONSUM

WASDE ne indică o scădere a consumului la nivel global cu 5,63 mil. tone. Plecând de la 1.180,18  mil. tone luna trecută, avem acum un nivel de consum prognozat la 1.174,55 mil. tone. Consumul scade din cauza unei utilizări industriale mai reduse, în special în SUA, pe fondul scăderii producției de etanol. Exporturile din SUA scad și ele datorita unei cereri mai reduse și a problemelor existente pe infrastructura logistică (și amintim aici blocajul de pe fluviul Mississipi, unde circa 2.000 de barje sunt blocate din cauza nivelului redus de apă). Exporturile de porumb sunt majorate pentru Ucraina și India, dar sunt reduse pentru Statele Unite și Serbia. Pentru 2022/23, importurile de porumb sunt diminuate pentru Iran, Japonia și Vietnam, dar majorate pentru UE și Statele Unite.

STOCURI

WASDE generează un nivel de stocuri în scădere cu 3,34 mil. tone, plecând de la proiecția lunii septembrie 2022 de 304,53 mil. tone și scăzând până la nivelul de 301,19 mil. tone. Mare parte a lipsei de stocuri o putem trece în contul SUA. Stocurile finale străine de porumb sunt deci în scădere, reflectând în principal reducerile pentru China și Ucraina.

WASDE OCTOMBRIE 2022
PRODUCȚIE – CONSUM – STOCURI
-3,84 | -5,63 | -3,34
PRODUCȚIE

WASDE generează o producție de soia în creștere cu 1,22 mil. tone, plecând de la un nivel de 389,77  mil. tone în luna septembrie și ajungând la o valoare de 390,99 mil. tone în luna octombrie. Producția la soia este revizuită negativ în SUA din cauza unui randament mai redus la hectar, însă este compensată de previziunile Braziliei, care este indicată la 152 mil. tone.

CONSUM

WASDE indică o prognoză de consum în creștere datorită accesului la un nivel de preț mai redus și implicit al unor marje mai bune de profit în contul procesatorilor. Astfel, avem o creștere a consumului cu 2,56 mil. tone până la nivelul de 380,24 mil. tone la nivel global. Însă există și un potențial negativ în consum, iar acesta poate proveni din China și lockdown-ul său prelungit, care se amplifică în această perioadă.

STOCURI

WASDE indică un nivel de stocuri în creștere față de luna precedentă, de la 389,77 mil. tone la un nivel de 390,99 mil. tone. Diferența pozitivă este de 1,6 mil. tone și provine din Brazilia.

WASDE OCTOMBRIE 2022
PRODUCȚIE – CONSUM – STOCURI
+1,22 | +2,56 | +1,60

© Drepturile de autor asupra întregului conținut, inclusiv imaginile și bazele de date, aparțin Casei de Trading a Fermierilor. Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate este permisă pentru uz strict personal; utilizarea în alte scopuri sau în scopuri comerciale este strict interzisă.