Bun venit / Welcome

Raport special: WASDE, mai 2022

13.05.2022

Raportul de piață special de astăzi este dedicat WASDE (World Agricultural Supply and Demand Estimates), raport de piață al Departamentului de Agricultură al Statelor Unite ale Americii. Mai jos, puteți regăsi informații despre producția, consumul și stocurile la nivel mondial pentru următoarele culturi:

PRODUCȚIE: WASDE a generat o proiecție în scădere la nivel global, ceea ce era de așteptat, după toată desfășurarea din timpul iernii și al primăverii 2022. Vedem scăderi în SUA până la nivelul de 47 mil. tone (nota noastră este oarecum diferită și o veți regăsi în raportul de piață de luni) și scăderi în prognoze la nivelul Africii de Nord prin Maroc, unde scade producția cu 5,3 mil. tone (este o scădere foarte abruptă). Australia, la rândul său, nu va mai genera faimoasele 36 mil. tone, ci doar 30 mil. tone. India este degradată cu 6 mil. tone, până la nivelul de 105 mil. tone, din cauza valului de căldură sufocantă care a traversat această țară. Uniunea Europeană va suferi și ea o contracție, dar nu este încă cuantificată. De asemenea, o reducere foarte importantă se regăsește și în dreptul Ucrainei, care coboară până la un nivel de 21,5 mil. tone, făța de 33 mil. tone sezonul trecut. În dreptul Rusiei putem nota 82 mil. tone, departe de cele 87 mil. tone pe care le estimează ei. Cu toate calculele efectuate, notăm o estimare de 774,85 mil. tone la nivel global, în descreștere cu circa 4,45 mil. tone față de anul trecut în aceeași perioadă.

CONSUM: WASDE a generat o proiecție de consum de 787,52 mil. tone, în scădere cu 3,27 mil. tone față de aceeași perioadă a anului trecut. Estimările iau în calcul un consum mai redus în furajare care provine din China, UE și Australia, iar în India, o scădere pentru consumul uman. Însă, dacă privim prin prisma PRODUCȚIE vs CONSUM, avem o debalansare clară. În cifre, avem o producție globală de 774,85 mil. tone vs consum de 787,85 mil. tone = minus 13 mil. tone.

Comerțul la nivel global este însă în creștere până la un nivel de 205 mil. tone, un plus de 5 mil. tone comparativ cu anul trecut în aceeași perioadă. Rusia își ridică nivelul de export până la 39 mil. tone și aici putem agrega cu minusul Ucrainei de 9 mil. tone ca nivel de export. Cu alte cuvinte, Rusia preia market-share de la Ucraina, în condițiile actuale. Uniunea Europeană crește nivelul de export cu 5 mil. tone, în timp ce la Antipozi, Australia scade prognoza de export cu 3,5 mil. tone.

STOCURI: WASDE generează un nivel de stocuri în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, nivelul stocurilor la nivel global este de 267 mil. tone, făță de 278,4 mil. tone anul trecut, în luna mai. Cu aceeași mențiune – China deține circa ½ din aceste stocuri. Este ca o preîncălzire a sezonului care va urma. Plecăm la drum cu un deficit de producție la nivel global, augmentat de un nivel redus de stocuri și potențat de o cerere mai mare, prin creșterea comerțului la nivel global.

WASDE MAI 2022
PRODUCȚIE – CONSUM – STOCURI
-4,46 | -3,27 | -12,7
ANALIZĂ
  • Producția scade la nivel global din cauza factorilor Vreme și Politic.
  • Consumul scade, însă trebuie să evidențiem că este vorba despre luna mai și se efectuează deja trecerea spre recolta nouă, astfel că scăderea este oarecum artificială, dictată de sfârșitul ciclului de viață al recoltei vechi și așteptarea recoltei noi.
  • Stocurile scad, alimentate de războiul din Ucraina și de lipsa de capacitate de export a acestei țări. Vedem, prin comparație, un minus de 12,25 mil. tone cu care vom pleca la drum în noul sezon.

PRODUCȚIE: WASDE generează pentru luna mai o scădere abruptă a producției pentru sezonul 2022-2023. În comparație cu aceeași lună a anului trecut, avem un minus de 34,9 mil. tone, de la o estimare de 1.215,6 mil. tone în sezonul trecut (mai 2021), la un nivel de 1.180,72 mil. tone în aces sezon (mai 2022). Lumea este deprivată de porumb și, așa cum am scris și în rapoartele noastre precedente, SUA va genera cea mai mare parte lipsă din această producție, din cauza reducerii suprafeței de porumb și a productivității la hectar. Pe scurt, aproape ½ din scăderea de producție este în contul SUA, circa 16,5 mil. tone. Ucraina este deposedată efectiv de potențial din cauza războiului generat de Rusia și prognoza de producție a sezonului 2022-2023 este scăzută cu cel puțin 20 mil. tone, de la un potențial de 40 mil. la doar 20 mil. tone. Creșterile în prognozele anului 2022-2023 vin din America de Sud, unde Brazilia, cu o proiecție de 126 mil. tone și Argentina de 55 mil. tone, compensează cu 10 mil. respectiv 2 mil. tone golul lăsat de SUA și Ucraina.

CONSUM: WASDE ne indică acum, la schimbarea între cele două recolte, un recul de circa 14,43 mil. tone. Anul trecut, în aceeași perioadă, aveam o indicație de 1.199,4 mil. tone, în timp ce proiecția momentului indică 1.185 mil. tone. Scăderea consumului este generată de China, prin reducerea importului cu 5 mil. tone. Uniunea Europeana își ajustează și ea importul cu 1 mil. tone în minus, până la valoarea de 15 mil. tone. Drept consecință directă, Ucraina nemaiputând suplini exportul, această valoarea se scade din consumul global, de asemenea. Creșteri regăsim însă în Iran cu 1 mil. tone și în Vietnam cu 2,3 mil. tone.

STOCURI: WASDE generează un nivel de stocuri în scădere, dar nu dramatic. Față de 309,4 mil. tone în luna mai 2021, acum înregistrăm un nivel de stocuri globale de 305,13 mil. tone de porumb. Scăderea în stocuri provine din nivelul mai redus al acestora în China.

WASDE MAI 2022
PRODUCȚIE – CONSUM – STOCURI
-34,9 | -14,43 | -4,26
ANALIZĂ
  • Comparativ cu mai 2021, avem un deficit serios de producție. SUA și Ucraina sunt cele două țări care, consolidat, scad producția. SUA este afectată de reducerea suprafeței și a productivității la hectar, iar Ucraina de imposibilitatea de a atinge cifrele de producție de anul trecut.
  • Consumul scade la nivel global, comparativ cu luna mai a anului trecut. Acest recul provine din reducerea importului în China și colateral în alte zone. Reducerea uzului furajer și industrial este o premisă temporară. Lumea este în mișcare și consumă.
  • Stocurile arată scădere marginală generată de reducerea stocului propriu chinezesc, însă nu impactează exagerat piața. Dar și ele trebuiesc reașezate la un moment dat la locul lor, de unde au fost luate.

PRODUCȚIE: WASDE generează o producție de soia în creștere pentru sezonul 2022-2023. Și avem în comparație mai 2021, cu un nivel de de 349,37 mil. tone, față de prognoza actuală de 394,7 mil. tone. Sezonul care se încheie a fost în cea mai mare măsură guvernat de factorul secetă. Noul sezon arată optimist și avem deci o prognoză crescută cu 45,32 mil. tone, în acest sezon. Prognozele sunt estimări, firește, însă notăm aici Brazilia, cu o creștere de 24 mil. tone, până la 149 mil. tone; Argentina cu 9 mil. tone, până la 51 mil. tone producție; și Paraguay cu un plus de 5,8 mil. tone, până la 10 mil. tone producție. SUA va adăuga 5,6 mil. tone și va ajunge la un nivel de 126,3 mil. tone.

CONSUM: WASDE indică o prognoză de consum sporită cu 14,5 mil. tone față de luna mai 2021, ceea ce nu este o valoare deosebită, daca comparăm cu potențialul de producție 2022-2023. China este deja acontată cu un nivel de 99 mil. tone, fata de 92 mil. tone în acest sezon.

STOCURI: WASDE indică un nivel de stocuri mai ridicat decât acum un an în aceeași perioadă, când aveam 85,24 mil. tone, iar acum cifra este cu 14,36 mil. tone mai mare, până la 99,6 mil. tone. Creșterea stocurilor provine dintr-un nivel mai redus de utilizare în China în sezonul 2021-2022 (100 mil. tone prognoză import și doar 92 mil. tone realizate până în acest moment) și, implicit, al importurilor, astfel că țările de originare au mai multă marfă nevândută încă.

WASDE MAI 2022
PRODUCȚIE – CONSUM – STOCURI
+45,32 | +14,51 | +14,36
ANALIZĂ
  • Prognoza 2022-2023 este deja una foarte optimistă în ceea ce privește producția. Speranțele sunt, ca întotdeauna, legate de vreme și vom urmări cum aceasta va evolua în perioada următoare pentru producția sud-americană.
  • China este acontată cu un consum mai ridicat față de 2021-2022, de la 92 la 99 mil. tone.
  • Stocurile sunt decente, am putea spune, dacă ne uităm la severitatea secetei care a afectat America de Sud. Creșterea față de sezonul trecut provine din nivelul redus de import al Chinei.

© Drepturile de autor asupra întregului conținut, inclusiv imaginile și bazele de date, aparțin Casei de Trading a Fermierilor. Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate este permisă pentru uz strict personal; utilizarea în alte scopuri sau în scopuri comerciale este strict interzisă.