Bun venit / Welcome

Raport special: analiză WASDE, decembrie 2021

10.12.2021

Raportul de piață special de astăzi este dedicat WASDE (World Agricultural Supply and Demand Estimates), raport de piață al Departamentului de Agricultură al Statelor Unite ale Americii. Mai jos, puteți regăsi informații despre producția, consumul și stocurile la nivel mondial pentru următoarele culturi:

  • Grâu;
  • Porumb;
  • Soia.

GRÂU

PRODUCȚIE

WASDE a revizuit în creștere producția globală la grâu cu 2,6 milioane de tone, până la 777,9 mil. tone. Principalele creșteri survin din re-evaluarea recoltei canadiene cu 0,7 milioane tone, până la nivelul de 21,7 mil. tone. Australia, cu un plus de 2,5 milioane tone, ajunge la nivelul de 34 mil. tone. Uniunea Europeană înregistrează un surplus de 0,3 milioane tone și Rusia unul de 1 milion de tone, până la nivelul de 75,5 mil. tone. În ciuda creșterilor de producție din Rusia și Canada, producțiile lor rămân sub nivelul anului trecut.

CONSUM

WASDE proiectează un consum în creștere la nivel global cu 1,98 mil. tone, până la 789,4 mil. tone. Acest consum mărit provine dintr-un consum rezidual mai mare în Rusia și Australia. Australia, în schimb, va genera mult mai mult grâu furajer din cauza ploilor abundente care degradează calitatea. De asemenea, exporturile sunt estimate în creștere la nivel global cu 2,3 mil. tone, până la nivelul de 205,5 mil. tone. Iranul este principalul candidat, cu o creștere a exportului de 1,5 mil. tone față de luna trecută, până la nivelul de 7 mil. tone.

STOCURI

WASDE crește nivelul stocurilor la nivel global cu 2,4 mil. tone, până la nivelul de 278,2 mil. tone. Principala proveniență a stocurilor crescute o regăsim în Australia, Canada și SUA. Cu toate acestea, ele rămân la cel mai jos nivel din ultimii 5 ani.

PRODUCȚIE – CONSUM = -11,5 MIL. TONE

RAPORT BEARISH
  • Cu toate acestea, adăugând și incertitudinea din cauza OMICRON și cota rusească, grâul închide în scădere la 382,5 USD MAR22.
  • Fundamentele compuse din cifre rămân identice ca luna trecută.
  • Ianuarie ar trebui să aducă și cele 1,5 mil. tone în plus din Argentina.

DEC 2020 VS. DEC 2021: PRODUCȚIE MAI MARE, CONSUM MAI MARE, STOCURI MAI MICI

WASDE – CIFRE MAREA NEAGRĂ – GRÂU
  • PRODUCȚIE: Rusia 75,5 mil. tone (+1 mil.), Ucraina 33 mil. tone (0)
  • EXPORT: Rusia 36 mil. tone (0), Ucraina 24,2 mil. tone (+0,2)

PORUMB

PRODUCȚIE

WASDE generează un spor la nivel global caracterizat printr-o creștere a producției cu 4,08 mil. tone, până la nivelul de 1.208,7 mil. tone. Creșterea estimată de WASDE provine în mod special din Ucraina, cu 2 mil. tone, până la nivelul de 40 mil. tone. Uniunea Euorpeană este creditată cu o creștere de 2,5 mil. tone provenite din România, Franța și Polonia. Scădere regăsim în China cu 0,4 mil tone din cauza scăderii productivității la hectar. Să nu uităm caracteristica principală a porumbului, și anume aceea că se recoltează cu umiditate și astfel el poate pierde din cantitate după operațiunea de uscare.

CONSUM

WASDE crește consumul la nivel global cu 3,83 mil. tone, până la nivelul de 1,195,90 mil. tone. Creșterea consumului este determinată de o cerere mai mare la nivel industrial pentru producerea de etanol, precum și cererea de import crescută din Iran, Arabia Saudită, Egipt și Marea Britanie. Exporturile au crescut, de asemenea, și din Brazilia, cu o lună noiembrie care a înregistrat un nivel ridicat.

STOCURI

WASDE ridică nivelul stocurilor cu 1,08 mil. tone, până la nivelul de 305,5 mil. tone, proveniența stocurilor mai ridicate având originea în Ucraina, UE, Mexic, Iran, compensate de reducerea stocurilor din China.

PRODUCȚIE – CONSUM + STOCURI = RAPORT NEUTRU

Euronext a închis pozitiv cu +2,25 EUR | 246 EUR

DEC 2020 VS. DEC 2021: pe toată linia, decembrie 2021 este în avantaj

WASDE – CIFRE MAREA NEAGRĂ – PORUMB
  • PRODUCȚIE: Rusia 15 mil. tone (0), Ucraina 40 mil. tone (+2)
  • EXPORT: Rusia 4,5 mil. tone (0), Ucraina 32,5 mil. tone (+1)

SOIA

PRODUCȚIE

WASDE generează o producție mai mică la nivel global cu 2,21 mil. tone, până la nivelul de 381,8 mil. tone. Principalele scăderi sunt generate de China cu 2,6 mil tone și Paraguay cu 0,5 mil tone, compensate parțial de creșterea din Canada de 0,4 mil. tone.

CONSUM

WASDE proiectează o scădere a consumului de soia la nivel global cu 1,03 mil. tone, generat de scăderea procesării în China.

STOCURI

WASDE indică o scădere a stocurilor globale cu 1,78 mil. tone, până la nivelul de 102 mil. tone, generat în principal de China, unde stocurile interne scad din lipsa procesării, alimentate de problemele logistice și ale energiei restricționate.

PRODUCȚIE – CONSUM + STOCURI = RAPORT NEUTRU

China echilibrează lipsa de producție prin reducerea procesării și a stocurilor.

DEC 2020 VS. DEC 2021: de asemenea, DEC 2021 este pozitiv pe toate palierele vs. DEC 2020

Drepturile de autor asupra întregului conținut, inclusiv imaginile și bazele de date, aparțin Casei de Trading a Fermierilor. Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate este permisă pentru uz strict personal; utilizarea în alte scopuri sau în scopuri comerciale este strict interzisă.