Bun venit / Welcome

Raport special: analiză WASDE, ianuarie 2022

13.01.2022

Raportul de piață special de astăzi este dedicat WASDE (World Agricultural Supply and Demand Estimates), raport de piață al Departamentului de Agricultură al Statelor Unite ale Americii. Mai jos, puteți regăsi informații despre producția, consumul și stocurile la nivel mondial pentru următoarele culturi:

PRODUCȚIE: WASDE a crescut producția de grâu la nivel global, adăugând un surplus de recoltă în contul Argentinei, până la nivelul de 21 mil. tone. De asemenea, a fost urcată și cifra UE cu 0,2 mil. tone, astfel că avem un plus de 0,7 mil. tone adăugate la producția globală a anului agricol 2021-2022, până la nivelul de 778,6 mil. tone.

CONSUM: WASDE a generat un raport al consumului în scădere la nivel global cu 1,88 mil. tone, până la nivelul de 787,47 mil. tone. Acest lucru se datorează utilizării mai reduse din SUA, UE și Ucraina. Reducerea consumului are corelație directă cu prețul mare al grâului și astffel cererea devine mai redusă. În același context, comerțul cu grâu la nivel global scade cu 1,1 mil. tone, până la nivelul de 204,4 mil. tone, iar acest lucru ar putea genera probleme exportatorilor din țările de origine a grâului: bazinul Mării Negre, UE, SUA, Argentina și Australia.

STOCURI: WASDE a crescut în mod firesc stocurile de grâu la nivel global datorită surplusului rezultat din utilizarea mai redusă, precum și a reducerii prognozei de comerț la nivel global. Astfel, stocurile de grâu cresc cu 1,77 mil. tone, până la nivelul de 279,95 mil. tone.

WASDE IANUARIE 2022
PRODUCȚIE – CONSUM – STOCURI
0,7 | -1,88 | 1,77 = PIAȚĂ ÎN SCĂDERE (BEARISH)
ANALIZĂ
 • Grâul resimte presiunea update-ului la nivel de producție
 • Grâul resimte presiunea prețurilor foarte ridicate
 • Grâul, prin reducerea consumului, crește stocurile în origine și coboară nivelul tranzacțiilor la nivel global

PRODUCTIE: WASDE a generat o producție în scădere la nivel global reducând cu 1,77 mil. tone nivelul porumbului. Astfel, avem o cifra de producție redusă până la nivelul de 1.206,96 mil. tone față de luna decembrie 2021, când estimarea se poziționa la 1.208,73 mil. tone. Scăderea producției de porumb provine din Brazilia, unde Safra a fost redusă cu 3 mil. tone. De asemenea, Argentina este redusă cu 0,5 mil. tone, Mexic cu 0,4 mil. tone și UE cu un minus de 0,4 mil. tone. Compensarea parțială provine din Ucraina care a primit un surplus de producție de 2 mil., până la nivelul de 40 mil. tone.

CONSUM: WASDE a crescut consumul la nivel global, dar nu într-un mod semnificativ, astfel că avem un nivel mai ridicat cu 0.24 mil tone față de luna decembrie 2021, până la nivelul de 1.196,12 mil. tone. Aceasta deriva dintr-un consum mai mare pentru etanol. De asemenea, consumul rămâne ridicat din cauza competiției între origini. Și vorbim aici despre Marea Neagră, UE și cele două Americi, de Sud și de Nord.

STOCURI: WASDE generează un nivel mai scăzut al stocurilor ca o consecință firească a reducerii producției la nivel global și ea este exprimată în cifre la un minus de 2,47 mil. tone, coborând astfel până la 303,07 mil. tone. Problemele din Brazilia se vor repercuta și în Argentina în curând din cauza valului de căldură care a pus stăpânire zonal, agregat cu seceta persistentă, astfel că vom vedea în februarie un scenariu oarecum asemănător cu cel din ianuarie 2022.

WASDE IANUARIE 2022
PRODUCȚIE – CONSUM – STOCURI
-1,77| 0,24 | -2,47 = PIAȚĂ ÎN SCĂDERE GENERATĂ DE GRÂU CARE VA TRAGE DUPĂ EL ÎN JOS ȘI PORUMBUL
ANALIZĂ
 • Seceta creează probleme în America de Sud. Mușcătura din Brazilia de 3 mil. tone este un început.
 • Argentina urmează la rând cu un scenariu asemănător.
 • Logistica creează premizele competiției între origini.
 • China semnalează reducerea cu 3 mil. tone a importului de porumb, indicând astfel un potențial neutru al pieței (fără să ne amăgim, china cumpără când este ieftin, deci s-ar putea să vedem un revers al trendului când porumbul va mai scădea)

PRODUCTIA: WASDE efectiv reduce producția globală la soia cu peste 9 mil. tone, mai precis cu 9,22 mil. tone, până la nivelul de 372,56 mil. tone. Această reducere masivă își are originea în America de Sud, unde Brazilia este redusă cu 5 mil. tone, iar Argentina cu 3 mil. tone. Pe lângă ele, adăugăm și Paraguai care este redus cu 1,5 mil. tone în producție. Aceste reduceri sunt rezultatul celui de-al doilea an consecutiv de La Nina. Efectele sale sunt devastatoare pentru țările din America de Sud din cauza lipsei precipitațiilor și a căldurii excesive. Singurul plus îl aduce SUA, cu o revizuire pozitivă de 0,3 mil. tone, însă acest lucru nu balansează tăierile masive de producție din America de Sud.

CONSUMUL: WASDE scade consumul de soia la nivel global cu 2,1 mil. tone, până la 374,93 mil. tone. Acest lucru este, de fapt, un efect colateral al scăderii producției în America de Sud. Scăderea consumului provine din capacitatea de crush a Argentinei care este afectată de scăderea producției, știind faptul că Argentina procesează boabele de soia producând șrotul de soia pe care-l exportă.

STOCURI: WASDE reduce stocurile la nivel global cu 6,8 mil. tone, până la nivelul de 95,2 mil. tone, plecând de la 102 mil. tone în decembrie 2021. Scăderea stocurilor este generată de producția redusă cu 9,22 mil. tone și este tot un efect colateral. Dacă scădem din cifra cu care a scăzut producția cifra reducerii de stocuri, ne rezultă o cifra foarte apropiată de cea care indica scăderea consumului.

WASDE IANUARIE 2022
PRODUCȚIE – CONSUM – STOCURI
-9,22| -2,10 | -6,80 = PIAȚĂ ÎN CREȘTERE (BULLISH)
ANALIZĂ
 • La Nina nu se dezminte și face ravagii în recolta sud americană de soia.
 • Un minus agregat de peste 9 mil. tone împinge soia către noi etape de preț.
 • CBOT a reacționat în consecință după publicarea raportului.
 • Povestea nu s-a terminat încă. Februarie vă aduce noi reduceri.

© Drepturile de autor asupra întregului conținut, inclusiv imaginile și bazele de date, aparțin Casei de Trading a Fermierilor. Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate este permisă pentru uz strict personal; utilizarea în alte scopuri sau în scopuri comerciale este strict interzisă.