Raportul de piață special de astăzi este dedicat WASDE (World Agricultural Supply and Demand Estimates), raport de piață al Departamentului de Agricultură al Statelor Unite ale Americii. Mai jos, puteți regăsi informații despre producția, consumul și stocurile la nivel mondial pentru următoarele culturi:
PRODUCȚIE: WASDE a generat o proiecție asupra producției la nivel global în creștere de la 776,42 milioane tone la 778,5 milioane tone. Această creștere s-a datorat re-evaluării producției australiene, care a fost crescută cu circa 2,3 milioane tone până la nivelul de 36,3 milioane. Încă o creștere marginală a fost înregistrată în India, de circa 0,1 milioane tone. Scăderi marginale au fost înregistrate în Rusia (0,3 milioane tone) și U.E. (0,1 milioane tone).
CONSUM: WASDE a generat o proiecție de consum în scădere cu 0,8 milioane de tone de la nivelul de 788,08 mil. tone la 787,3 mil. tone. Această scădere provine din India și parțial din Australia și Ucraina. Scade deci consumul intern și, implicit, cel rezidual. În Ucraina, firește, scăderea este din cauza războiului cauzat de Rusia.
STOCURI: WASDE generează un nivel de stocuri mult mai mare decât luna trecută, în creștere de la 278,21 la un nivel de 281,5 mil. tone, deci cu un nivel de 3,29 mil. tone. Stocurile sunt strâns legate de comerț și producție la nivel global. Astfel, producția am văzut-o, ne focusăm acum pe comerț. Înregistrăm un declin al comerțului la nivel global, estimat în scădere cu 3,6 mil. tone, până la nivelul de 203,1 mil. tone. Scăderea comerțului global este determinată de reducerile estimărilor de export aplicate Ucrainei (4 mil. tone) și Rusiei (3 mil. tone). Avem deci inițial o scădere de 7 mil. în comerțul global, care se compensează cu un nivel în creștere al exportului australian cu 2 mil. tone, până la valoarea de 27,5 mil. tone și al Indiei cu 1,5 mil. tone până la valoarea de 8,5 mil. tone. În același timp, destinațiile scad nivelul de import din cauza crizei din bazinul Mării Negre și al prețurilor foarte mari. Înregistrăm aceste scăderi în contul Turciei, Egiptului, UE, Afganistan, Algeria, Kenya, Pakistan, Tanzania și Yemen.
WASDE MARTIE 2022
PRODUCȚIE – CONSUM – STOCURI
2,08 | -0,78 | 3,29
ANALIZĂ
- Tăieri insuficiente la nivelul bazinului Mării Negre, în Ucraina și Rusia. Ce le două țări trebuia să mai exporte circa 16-16,5 mil. tone, dar ele sunt scăzute în potențialul de export cu doar 7 mil. tone cumulat. Restul pe unde se exportă? În statusul actual este foarte greu.
- Compensarea din producția australiană care merge direct către export, alături de India, care exportă până la 8,5 mil. tone, fac ca impactul comerțului global să nu fie mai mare de 3.6 mil. tone.
- Destinațiile își țin încă respirația și apelează la stocurile proprii. Este logic, ținând cont că până la noua recoltă mai sunt 95-105 zile.
- Un raport care dorește a temporiza situația efectiv scăpată de sub control din bazinul Mării Negre, unde cei doi mari actori din punct de vedere ai exportului de grâu ies în mod brutal din scenă, unul în rol de victimă, celălalt în rol de agresor.
- Indicația primară este bearish, dar până când?
PRODUCȚIE: WASDE indică o creștere marginală producției la nivel global de la un nivel de 1.205,35 mil. tone până la nivelul de 1.206,10 mil. tone. Practic, avem o creștere de 0,75 mil. tone. Aceasta provine dintr-un exercițiu de compensare care contorizează producții mai mari în India cu 2.5 mil. tone și Rusia cu 0,2 mil. tone și scad nivelul de producție în alte regiuni. Scăderea provine din Argentina, unde degradarea nu este atât de mare precum estimau analiștii. Sunt scăzute doar 1 mil. tone, de la 54 mil. la 53 mil. tone. Scăderi sunt înregistrate și în UE (0,2 mil. tone), Ucraina (0,1 mil. tone), precum și în Africa de Sud (0,7 mil. tone). În același timp, Brazilia este lăsată neatinsă în prognoză, cu 114 mil. tone.
CONSUM: WASDE indică o creștere a consumului cu 1,43 mil. tone la nivel global, plecând de la 1.1195,17 mil. tone luna precedentă, la un nivel de 1.196,60 mil. tone. Consumul crește în complexul FSI, adică Food, Seed și Industrial. Crește consumul în producția de etanol a SUA cu 0,635 mil. tone, până la nivelul de 135,9 mil. tone.
STOCURI: WASDE generează un nivel de stocuri redus cu 1,22 mil. tone, de la 302,22 mil. tone la 301 mil. tone. Nivelul scade din cauza compensărilor comerciale provenite din comerț. Astfel, exportul SUA și India este crescut, în timp ce cel ucrainean este scăzut, din cauza conflictului de pe teritoriul său. Scad importurile pentru Egipt, Algeria, Turcia, Israel și Bangladesh. Stocurile Ucrainei și Rusiei cresc datorită imposibilității de a exporta. Dar scad în Argentina și Africa de Sud, ca o compensare, datorită scăderii de producții la nivelul acestor țări.
WASDE MARTIE 2022
PRODUCȚIE – CONSUM – STOCURI
0,75 | 1,43 | -1,22
ANALIZĂ
- Un raport ce se dorește a fi neutru sub toate aspectele. Argentina nu este degradată, conform estimărilor (doar 1 mil. tone, față de estimarea de 3 mil. tone). De asemenea, Brazilia este lăsată neschimbată, în acest moment. Aprecierea este corectă, căci circa 90% din Safra este deja recoltată de pe câmpuri.
- În ceea ce privește stocurile, aici vedem cum surplusul ucrainean este efectiv ignorat, sub forma că este blocat și deci nu poate fi exportat în acest moment. Nivelul care mai trebuie exportat din Ucraina este de circa 17 mil. tone și aceste cifre ar fi avut un impact mult mai mare asupra traseului de preț al porumbului, dacă ar fi fost evidențiat în WASDE.
- Neutru este sinonim cu reticența USDA, care menține cifre de producție încă robuste în Argentina și nu sintetizează exportul ucrainean, pe motiv că este blocat 100%.
PRODUCȚIE: WASDE generează o producție de soia în scădere cu peste 10 mil. tone, de la un nivel al lunii trecute de 363,86 la un nivel actual de 353,8 mil. tone. Scăderile sunt, firește, cum ne așteptam cu toții în America de Sud – devastată efectiv în ceea ce privește producția de soia. Astfel, notăm degradarea de 7 mil. tone din Brazilia, de la un nivel de 134 mil. la unul de 127 mil. tone. Argentina urmează cu o scădere a potențialului de producție până la nivelul de 43,5 mil. tone, plecând de la 45 mil. tone prognoză (o scădere de 1,5 mil. tone). Paraguay mai scade 1 mil. tone din producție, până la nivelul de 5,3 mil. tone. Avem deci o scădere foarte importantă de producție la nivel global, ceea ce va conduce la mișcări în piața oleaginoaselor și, implicit, a șroturilor și a uleiurilor vegetale.
CONSUM: WASDE indică o scădere a consumului la nivel global, motivat de ieșirea din comerțul global a circa 6,4 mil. tone soia boabe. Însă compensarea în comerț va veni din SUA, care va crește exportul, datorită scăderii lui în America de Sud. Cu toate acestea, consumul global scade cu 5,47 mil. tone, plecând de la nivelul de 369,17 mil. tone și reducându-se până la 363,7 mil. tone.
STOCURI: WASDE indică o scădere a stocurilor la nivel global de 2.83 mil. tone, de la 92,83 mil. tone luna trecută la un nivel de 90 mil. tone. Scăderea stocurilor are conexiune directă cu producția și consumul la nivel global.
WASDE MARTIE 2022
PRODUCȚIE – CONSUM – STOCURI
-10,06 | -5,47 | -2,83
ANALIZĂ
- Soia suferă o degradare previzibilă, din cauza condițiilor vremii din America de Sud. La Nina își ia încă o dată partea din recoltele sud-americane.
- 10 mil. tone sunt multe, însă SUA încearcă să compenseze și totul se leagă cu declarațiile Chinei cum că reduc importul cu 30 mil. tone?!?!.
- Comerțul la nivel global are și el de suferit, însă ponderea cea mai mare va merge în complexul VEGOIL, unde soia este participantă.
- Un raport bullish 100% pentru soia, însă comerciatnii știau acest lucru de multă vreme.
© Drepturile de autor asupra întregului conținut, inclusiv imaginile și bazele de date, aparțin Casei de Trading a Fermierilor. Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate este permisă pentru uz strict personal; utilizarea în alte scopuri sau în scopuri comerciale este strict interzisă.