Bun venit / Welcome

Raport special: analiză WASDE, noiembrie 2021

10.11.2021

Raportul de piață special de astăzi este dedicat WASDE (World Agricultural Supply and Demand Estimates), raport de piață al Departamentului de Agricultură al Statelor Unite ale Americii. Mai jos, puteți regăsi informații despre producția, consumul și stocurile la nivel mondial pentru următoarele culturi:

  • Grâu;
  • Porumb;
  • Soia.

GRÂU

PRODUCȚIE

WASDE scade producția de grâu la nivel global cu 0,59 mil. tone. Această reducere se datorează unei revizuiri negative a Uniunii Europene cu circa 1 mil. tone în Franța și Germania, parțial compensată de o creștere a producției în România. De asemenea, Marea Britanie este degradată cu 0,7 mil. tone și, la rândul său, Uzbekistan înregistrează scăderi. Creșterea de 2 mil. tone din Rusia până la nivelul de 74,5 mil. tone nu acoperă însă scăderile generate mai sus și astfel avem un nivel al producției globale mai scăzut până la nivelul de 775,28 mil. tone.

CONSUM

WASDE generează un consum mai ridicat la nivel global cu 0,37 mil. tone pe fondul unui consum rezidual mai intens în Rusia, Iran și Turcia, dar compensat de reduceri ale consumului în UE, Ucraina și Uzbekistan. Astfel, consumul global se ridică la nivelul de 787,42 mil. tone.

STOCURI

WASDE indică o scădere a stocurilor la nivel global cu 1,38 milioane tone, scădere generată de Australia, India și UE.  De asemenea, SUA a generat un nivel mai scăzut al stocurilor de grâu perpetuat de luna trecută, la cel mai scăzut nivel din sezonul 2007-2008 până astăzi. Singurul offset ce se poate vedea este tot la nivelul Australiei, unde avem un bumper crop de 0,5 mil. tone, adică stocuri re-evaluate din producția veche. Trebuie menționată și scăderea nivelului de export al Rusiei la 34 mil. tone, conform SovEcon, în antiteză cu imaginea USDA de 36 mil. tone.

CONCLUZII

Avem parte de un raport care generează o imagine ce se perpetuează de la o luna la alta. Factorul bullish este prezent și întărește imaginea de ansamblu, cu cererea mai mare ca oferta la nivel global. Estimările comerciale merg deja la peste 204 mil. tone, în creștere cu 10 mil. tone față de ultima estimare. Rămânem deci cu un traseu pozitiv al prețului grâului, cu un trend sănătos, care are susținere cel puțin până în luna ianuarie 2022. 

PRODUCȚIE – CONSUM = BULLISH
775,28 – 787,42 = -2,14 (mil. tone)

PORUMB

PRODUCȚIE

WASDE indică o creștere a producției la nivel global cu 6,4 mil tone, până la nivelul de 1.204,62 mil. tone. Această creștere provine din re-evaluarea producției americane de porumb. Producția la hectar a fost revizuită pozitiv de la 176,5 bu/acre la 177 bu/acre, ceea ce înseamnă o creștere de producție la hectar de la 11,073 tone la 11,105 tone. Asta conduce recolta americană de porumb la nivelul de 382,6 mil. tone. Creșteri de 1,5 mil tone regăsim și în recolta argentiniană, precum și în evaluarea recoltei UE, în creștere cu 1,5 mil tone, până la nivelul de 67,85 mil. tone, creștere generată de România, Franța și Polonia.

CONSUM

WASDE generează un consum în creștere la nivel global, cu o corecție pozitivă de 5,61 mil. tone, generată de cererea industrială pentru etanol. Consumul în creștere este generat de importul în creștere din Iran și Thailanda, precum și de re-evaluarea de import a Chinei, cotată în creștere până la nivelul de 29,5 mil. tone, plecând de la estimarea inițială de 26 mil. tone. Întrebarea persistentă este când se va întâmpla acest lucru, adică când va începe China să importe masiv.

STOCURI

WASDE crește stocurile la nivel global cu 2,68 mil. tone, până la nivelul de 304,42 mil. tone. Creșterea în stocuri este generată subsecvent de valoarea de producție estimată a SUA. Cu toatea acestea, remarcăm CBOT pozitiv în loc să fie negativ, semn clar că grâul și soia oferă suport porumbului.

CONCLUZII

Raportul generează o producție crescută la nivel global, dar, în același timp, și o creștere a consumului. Stocurile mai mari împing porumbul în zona bearish, adică de scădere a prețului. Așa este și logic, ținând cont de presiunea de recoltă din UE și din bazinul Mării Negre, agregată cu exporturile slabe ale SUA. Grâul și soia susțin porumbul, însă degradarea va fi evidentă în zilele ce urmează raportului, dacă exporturile americane nu revin în forță.

PRODUCȚIE – CONSUM = LIGHT BEARISH
1204,62 – 1192,07 = +12,55 (mil. tone)

SOIA

PRODUCȚIE

WASDE, în mod extrem de surprinzător, a generat o producție în scădere la soia cu 1,13 mil. tone, pe fondul scăderii productivității în SUA. Astfel, SUA este scăzută în de la 51,5 bu/acre la 51,2 bu/acre, adică un randament scăzut de la 3,46 tone/ha la 3,44 tone/ha. Producția SUA este setată la 120,45 mil. tone, în scădere cu 0,63 mil tone. Argentina este, de asemenea, scăzută cu 1,5 mil. tone, până la nivelul de 49,5 mil. tone. Producția din India este însă crescută cu 0,9 mil. tone și astfel compensează degradarea din SUA și Argentina.

CONSUM

WASDE indică un consum în creștere la nivel global cu 0,76 mil. tone, până la nivelul de 378 mil. tone. Acest aspect se datorează procesării suplimentare din Asia, în speță din India. Exporturile scad în consecință în Argentina din cauza degradării din producție cu 1 mil. tone, însă Brazilia generează un nivel mai ridicat de export al boabelor de soia cu 1 mil. tone, până la nivelul de 94 mil. tone.

STOCURI

WASDE generează o scădere a stocurilor de soia la nivel global cu 0,79 mil. tone, până la nivelul de 103,78 mil. tone. Această scădere este generată de stocurile scăzute în Argentina și China, însă este parțial compensată de stocurile mai mari în SUA.

CONCLUZII

Soia primește un ajutor nesperat. Reducerea de producție din SUA și Argentina creează un culoar boabelor de soia. Chiar daca China are o prognoză redusă de import cu 1 mil. de tone, cererea va face ca în luna următoare, boabele de soia să aibă suport în preț. Un raport bullish deci pentru boabele de soia.

PRODUCȚIE – CONSUM = BULISH (din scăderea producției SUA+ARG)

384,01 – 378,03 = +5,98 (mil. tone)

Drepturile de autor asupra întregului conținut, inclusiv imaginile și bazele de date, aparțin Casei de Trading a Fermierilor. Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate este permisă pentru uz strict personal; utilizarea în alte scopuri sau în scopuri comerciale este strict interzisă.